Podravkina razumna odluka o dividendi

Bez autora
Mar 28 2016

Podravka je protekloga tjedna najavila isplatu dividende od sedam kuna po dionici. Koprivnička kompanija nije poznata kao važan dividendni igrač. Prethodni puta je diuvidendu isplatila pomalo daleke 2007. godine i to pet kuna po dionici. No, s obzirom na lanjsku rekordnu neto dobit, ova se odluka čini razumnom. Posebno se ta odluka čini razumnom obzirom na odnos države i mirovinskih fondova kao glavnih igrača u vlasničkoj strukturi koprivničke kompanije. Iako preedsjednik Uprave ima rezultate iz sebe, čule su se najave o njegovoj smjeni. Odluka o dividendi će sasvim sigurno taj pokušaj učiniti manje vjerojatnim scenarijem. S obzirom na trenutnu tržišnu cijenu dionica od 322 kune, riječ je o dividendnom prinosu od 2,2 posto.

Podravkina razumna odluka o dividendiPodravka je protekloga tjedna najavila isplatu dividende od sedam kuna po dionici. Koprivnička kompanija nije poznata kao važan dividendni igrač. Prethodni puta je diuvidendu isplatila pomalo daleke 2007. godine i to pet kuna po dionici.

No, s obzirom na lanjsku rekordnu neto dobit, ova se odluka čini razumnom, pišu analitičari iCapitala. Posebno se ta odluka čini razumnom obzirom na odnos države i mirovinskih fondova kao glavnih igrača u vlasničkoj strukturi koprivničke kompanije.

Iako preedsjednik Uprave Zvonimir Mršić (SDP) ima rezultate iz sebe, čule su se najave o njegovoj smjeni. Odluka o dividendi će sasvim sigurno taj pokušaj učiniti manje vjerojatnim scenarijem.

S obzirom na trenutnu tržišnu cijenu dionica od 322 kune, riječ je o dividendnom prinosu od 2,2 posto.

Dividenda će se isplatiti dioničarima koji su upisani u depozitorij SKDD-a na dan 3. lipnja. Datum od kojeg će se trgovati bez prava na dividendu jest 2. lipnja, dok tražbina za isplatu dividende dospijeva 1. srpnja ove godine.

Za isplatu dividende koristit će se dio neraspoređene dobiti iz poslovne 2015. godine.

Dobit Grupe Podravka za poslovnu 2015. godinu iznosi 397,3 milijuna kuna, dok je Podravka d.d. u 2015. godini ostvarila neto dobit od 157 milijuna kuna.

Na rekordan rast neto dobiti utjecali su, između ostaloga, i pozitivan efekt od kupnje Žita d.d. Ljubljana te ostvareni porezni prihod povezan s dobivenim poticajima za izgradnju novih tvornica Belupa.

Dionice Podravke (ZSE:PODR-R-A) od početka godine bilježe pad od 3,6 posto, na 322 kune, koliko je iznosila zaključna cijena u prošli četvrtak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik